Štika obecná podkovy

Štika obecná (Esox lucius, angl. pike) je extrémně dravá sladkovodní ryba, která má překvapivě jemné, libové a chutné maso. Nepříjemné je pouze velké množství ostrých kostí ve tvaru Y – jsou však přehledně uspořádané ve dvou řadách a po tepelné úpravě je lze s trochou zručnosti snadno vyjmout. Štiky se vyskytují v jezerech, velkých rybnících a volně plynoucích řekách téměř ve všech světadílech. Číhají skryté ve vodních rostlinách a širokou tlamou uchvátí jakoukoli menší rybu plovoucí kolem, včetně příslušníků vlastního druhu.

Jemné, světlé, libové (2 % tuku) a chutné maso mladých štik se uplatní při pozvolném smažení, vaření v páře, sous-vide, dušení, grilování, fritování, pečení v těstě, vcelku i ve formě filetů. Solí se až po úpravě. Starší exempláře se hodí do nádivek, pirohů, terin a knedlíčků. V Evropě se štika nejčastěji plní bylinkami a plátky citronu, oblíbená je i švestková nádivka nebo mandle a rozinky. Osvědčily se rovněž kombinace s koprem, křenovou omáčkou, estragonem či fenyklem. Příznivci exotiky mohou vyzkoušet zázvor a šafrán. Stejně jako další druhy ryb i štika chutná v aspiku. Štičí játra smažená s bylinkami a doplněná bílým chlebem či listovým salátem poslouží jako vynikající předkrm.

Skladem
465 Kč / kg

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení