Filet z Halibuta

Halibut grónský (Reinhardtius hippoglossoides, angl. greenland halibut), zvaný také platýs černý, patří k nejchutnějším a nejvýživnějším mořským rybám. Žije v severních částech Tichého a Atlantického oceánu (od Anglie k severozápadnímu Norsku, Islandu a jižnímu Grónsku). Dává přednost hloubce 500–1000 m, ale vyskytuje se běžně v hlubinách od 200 do 2000 m. Tato dravá ryba se živí krevetami, olihněmi a menšími rybami a nejčastěji se loví pomocí dlouhých vlasců. Hlavní sezona lovu začíná začátkem května, kdy je maso platýsů nejchutnější, a trvá do konce září.

Maso halibuta obsahuje větší množství tuku a hodně omega-3 mastných kyselin. Výborně se hodí k pečení, dušení, grilování a smažení. Vynikající chutí překvapí také v uzené podobě, v syrovém stavu se objevuje v sushi. I když velmi dobře přijímá marinádu, není vhodné – podobně jako u jiných bělomasých ryb – přebít jemnou chuť masa výrazným kořením.

Momentálně nedostupné
730 Kč / kg

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení