Kapr obecný filet

Kapr obecný (Cyprinus carpio, angl. carp) pochází z Asie, odkud asi před 2 miliony let pronikl do Evropy. Jeho šlechtění začalo už ve středověku, kdy kapři zdomácněli ve všech částech Evropy a osídlili i české rybníky – za počátek jejich chovu lze považovat 11. století. V 15. a 16. století se na Třeboňsku rozvinulo rybníkářství a všežravý přizpůsobivý kapr se stal zdejší nejdůležitější chovnou rybou. Kapři z Rybářství Třeboň získali v roce 2007 evropské Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr.

Kapři se živí planktonem, vodními šneky, hmyzem a červy, farmované často dostávají také cereálie, kukuřici a sóju. Díky složení potravy má kapří maso typickou, lehce ořechovou chuť.

Kapří maso obsahuje málo tuku, lehce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, minerální látky a vitaminy. Vynikající chutí i vzhledem překvapí celý kapr naplněný různými druhy zeleniny a pečený v troubě. Při úpravě namodro se celá ryba zvolna vaří při teplotě do 80 °C ve vývaru, do nějž se přidá kvalitní ocet nebo bílé víno, a povrch kapra díky tomu získá modravý lesk. Půlky ryby lze obalit v mouce a fritovat. Nespočet úprav nabízejí také filety s kůží i bez ní. Oblíbenou vánoční lahůdkou je kapr načerno – recept na tento pokrm pochází ze 16. století. Dalšími možnostmi jsou smažení, vaření v páře, fritování, uzení či rybí fondue. Rychlým pokrmem je guláš z kapřích filetů nakrájených na kostičky.

Vyprodáno
395 Kč / kg