Mořský vlk 400-600g

Mořský vlk zvaný také mořčák evropský, případně chutný (Dicentrarchus labrax, angl. Seabass) obývá pobřežní vody Středozemního moře, vyskytuje se rovněž v Černém moři a v severovýchodním Atlantiku zhruba od Norska po Senegal. Mořští vlci mění místo pobytu dle sezony – v zimě nejčastěji žijí ve vodách s hloubkou do 100 m, v létě pak v pobřežních lagunách a ústích řek i hlouběji v řekách. Mladí mořští vlci většinou migrují v hejnech, dospělí jsou spíše samotářští.

Nenasytní dravci se živí menšími rybkami žijícími v hejnech, měkkýši a drobnými korýši. Loví se do vlečných a volně plujících sítí, ale také na udici. V současnosti podíl lovených mořských vlků na trhu lehce přesahuje 10 %, zbylí pocházejí z akvakultury. Mořský vlk se stal první rybou jiného než losovitého druhu, která se v Evropě dočkala umělého odchovu. K největším světovým producentům patří Řecko, Turecko, Itálie, Španělsko, Chorvatsko a Egypt.

Pevné bílé maso s jemnou chutí má málo kostí i kalorií (97 kcal/100 g), obsahuje však množství proteinů, selenu, vitaminu B6, hořčíku a fosforu. K dispozici je po celý rok (hlavní sezona trvá od března do prosince), ale stejně jako jiné mořské ryby bývá nejchutnější v zimě. Zvlášť šetrnou přípravou je pečení ryby se šupinami v solné krustě –  žár totiž nepůsobí přímo na maso, v němž zůstane veškerá šťáva. Klasikou je grilování mořského vlka marinovaného v oleji, velmi jednoduché je dušení celé ryby v troubě ve vývaru s trochou bílého vína. Zachová se tak výtečné rybí aroma a chuť jemného bílého masa se plně rozvine. Vždy je nutné kořenit s mírou, aby se nepřehlušila jedinečná chuť a vůně masa.

Skladem
415 Kč / kg
Kategorie: Čerstvé mořské a sladkovodní ryby
Hmotnost: 0.5 kg